Bel fıtığı korkulu rüyanız olmasın!

Gencinden yaşlısına toplumumuzda çok sayıda kişide görülen bel fıtığı, çağın sorunu olan hareketsiz yaşam tarzı ile birlikte her geçen gün artıyor. Günlük yaşamı olumsuz etkileyen bu rahatsızlığın tedavisinde gelişen tedavi yöntemleri ise hastalara umut oluyor. Fizyoterapist İbrahim Halil Yazıbağlı ile bel fıtığı için uygulanan fizik tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Büyütmek için resme tıklayın

Fizik tedavi yöntemleri yaşam kalitesini artırıyor

Gencinden yaşlısına toplumumuzda çok sayıda kişide görülen bel fıtığı, çağın sorunu olan hareketsiz yaşam tarzı ile birlikte her geçen gün artıyor. Günlük yaşamı olumsuz etkileyen bu rahatsızlığın tedavisinde gelişen tedavi yöntemleri ise hastalara umut oluyor. Fizyoterapist İbrahim Halil Yazıbağlı ile bel fıtığı için uygulanan fizik tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi

Bel fıtığı nedir ve nasıl meydana gelir?

Bel fıtığı, omurganın alt bölgesinde yer alan disklerin zayıflaması veya yırtılması sonucu sinirlerin sıkışmasıyla oluşan bir rahatsızlıktır. Bel fıtıkları ağır şeyler kaldırma, ters bir hareketle, çarpma, düşme, kaza gibi travmatik faktörlerle ya da herhangi bir sebep olmaksızın kendiliğinden oluşabilmektedir.

Bel fıtığının belirtileri nelerdir?

Bel fıtıklarının en önemli belirtisi siyatik ağrısı şeklinde belden başlayıp kalça ve bacağa kadar yayılan ağrıdır. Uyuşukluk da en sık rastlanan şikayetlerdendir. Bunun dışında bel fıtığı ciddi boyutlara ulaşmış ise, bacakta ya da ayakta, ayak parmaklarının hareketlerinde kuvvet kaybı gelişebilir.

Bel fıtığı fizik tedavi ile geçer mi?
Bel ve bacak ağrısı yaşayan milyonlarca kişiye, çekilen MR'lar ile fıtık teşhisi konulmakta ve bu durum kişileri bir hayli endişelendirmektedir. Ancak bel fıtıkların büyük bir bölümü fizik tedavi ile veya zaman içinde kendiliğinden küçülebilir veya yok olabilir. İyi bir fizik tedavi uygulaması iyileşme oranlarını belirgin olarak arttırmaktadır. Çeşitli fizik tedavi teknikleri ile bel fıtığı ve bel ağrısı tedavisi sağlanabilir. Pasif tedaviler ve manuel tedaviler vücudunuzu rahatlatırken; derin doku masajı, sıcak ve soğuk terapi, elektrik stimülasyonu (TENS) ve hidroterapiyi işlemleri fıtığın oluşturduğu baskıyı azaltabilir.

Fizik tedavide bel fıtığı için ne yapılır?

Fizik tedavi programınız genellikle pasif tedavilerle başlamaktadır. Ancak iyileşme olduğunda, vücudunuzu güçlendirmeye yönelik ve daha fazla ağrı oluşmasını engelleyen aktif tedavilere başlanması gerekir. Bel fıtığı fizik tedavi uygulamaları sayesinde hareket kısıtlamaları ortadan kaldırılabilir ve ağrılarınızda azalma görülebilir. Fizik tedavi ile bacak ve bel ağrısında rahatlama sağlanır, kas spazmlarını azaltılır,alt vücut hareketliliği geliştirilir,ağrısız hareket geri kazandırılır, duruş ve hareket iyileştirilir, çekirdek kaslar güçlendirilir, güç ve dayanıklılık artar

Fizik tedavi her hasta için aynı şekilde mi uygulanır?

Her hasta için birebir aynı, standart bir bel fıtığı tedavisi yoktur. Uygulanacak tedavi planı, bel fıtığı belirtilerine, hastanın şikayetlerinin şiddetine, süresine, muayene bulgularına, radyolojik bulgulara, hastanın yaşına, mesleğine, aşırı kilo problemi olup olmadığına ve yaşam biçimine göre düzenlenir.

Fizik tedavi bel fıtığı için geçici bir tedavi yöntemi midir?

Fizik tedavi, bel fıtığının neden olduğu birçok semptomda rahatlama sağlayabilir. Fıtığın meydana getirdiği alevlenmeleri ve nüksetmeleri önleyebilir. Aynı zamanda siyatiğin altta yatan nedenini hafifleterek, ağrılarda azalmayı sağlar. Doğru planlanmış ve doğru uygulanan bir fizik tedavi bel fıtığında, hem de diğer pek çok hastalıkta kalıcı bir tedavi sağlar. Yani fizik tedavi temel olarak, geçici bir tedavi değildir.

17 Kas 2023 - 21:33 -


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Oluşum Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Oluşum Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Oluşum Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Oluşum Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.